Wschody roślin to czas, kiedy rośliny uprawne są szczególnie narażone na niekorzystny wpływ czynników środowiskowych. Jednocześnie kiełkowanie jest procesem, który w zasadniczy sposób wpływa na zdrowotność oraz rentowność upraw. Zobacz, jak uchronić rośliny przed negatywnym wpływem patogenów i zwiększyć ich naturalną odporność.
Co powinieneś wiedzieć o kiełkowaniu nasion?
Nasiona do wykiełkowania potrzebują odpowiednich warunków – odpowiednio wysokiej temperatury oraz dostatecznej ilości wody, która rozmiękczy skorupę nasienną. Częstą praktyką, pozwalającą przyspieszyć wschody, jest moczenie nasion w wodzie lub mieszaninach stymulatorów. Równie skuteczną metodą jest skaryfikacja, czyli ręczne otarcie lub uszkodzenie łupiny nasion przez nacięcie, co przyspiesza ich kiełkowanie i rozwój. Inną techniką jest stratyfikacja, która opiera się na skróceniu czasu spoczynku nasion przez sztuczne wykreowanie warunków typowych dla pory zimnej. Oczywiście, każda z tych metod jest dość czasochłonna i wymaga sporych nakładów pracy, dlatego większość rolników stosuje efektywne i szybkie stymulatory kiełkowania, czyli preparaty pozwalające zapewnić optymalny wzrost roślin.
Nasiona do kiełkowania – czego potrzebują?
Dla większości roślin dolna granica temperatury podłoża wynosi 10 stopni Celsjusza – to kluczowy czynnik warunkujący kiełkowanie. Równie istotne jest systematyczne nawadnianie, które zapewnia dostęp do substancji odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju. W początkowej fazie rośliny potrzebują stałego dostępu do dużych ilości składników pokarmowych, dlatego tak ważne jest stosowanie odpowiednich nawozów przed siewem.
Spełnienie wszystkich tych warunków nie gwarantuje jednak szybkich wschodów. Aby maksymalnie skrócić czas między siewem a kiełkowaniem, warto stosować wzmacniacze i stymulatory pochodzenia naturalnego bądź sztucznego. Takie środki są zazwyczaj stosowane do zaprawiania nasion bądź ich moczenia i zawierają biostymulatory regulujące procesy życiowe młodych roślin. W ich składzie często znajdują się dodatki w postaci minerałów, które mają dobroczynne działanie na siewki.
Czy warto stosować produkty wspomagające kiełkowanie?
Zastosowanie biostymulatorów, preparatów zawierających naturalne fitohormony czy zapraw nasiennych, sprawi, że rośliny zaczną kiełkować w pożądanym terminie. Co więcej, zapewnią równomierne wschody, a tym samym – wyrównany wzrost i plonowanie. Dzięki temu rolnik zbierze plony w optymalnej dojrzałości i o prawidłowo wykształconym systemie korzeniowym. Szybkie i wyrównane wschody zmniejszają także ryzyko ataku patogenów i rozwoju chorób grzybowych. Należy bowiem pamiętać, że szkodniki najchętniej żerują na młodych siewkach, które stanowią pokarm o wysokiej wartości. Skrócenie czasu trwania tej fazy w dużym stopniu ogranicza ryzyko strat.
- Zewnętrzny materiał partnerski